biuroKR

2017 Muzeum – konkurs

Muzeum Książąt Czartoryskich – konkurs

Współautor: Krzysztof Klimek

Wizualizacje: 3D Render

IDEA
Nadrzędnym celem projektu było stworzenie harmonii między budynkiem, przestrzenią ekspozycyjną oraz kolekcją, tak by wykreować wspólne dzieło. Chcieliśmy stworzyć wnętrza, które sprzyjają przeżyciom estetycznym, wzruszeniom, są ciche, spokojne i przytulne, a zarazem uwspółcześnione przez dyskretne, zdigitalizowane formy przekazu.
Szanujemy piękno kolekcji, dlatego misją naszą było właściwe jej wyeksponowanie.
Widz przychodzi do muzeum nie tylko w celach poznawczych, ale również dla samej przyjemności obcowania z dziełami sztuki w danej przestrzeni.
Tam gdzie dzieło jest najwyższą wartością – obraz Damy z Łasiczką, stworzyliśmy przestrzeń neutralną, harmonijną, minimalistyczną. W salach z dużą ilością eksponatów ujednoliciliśmy styl gablot, bazując na określonych rozwiązaniach projektowych. Gabloty istniejące zgrupowaliśmy pod względem stylistycznym, tak by stanowiły rytm przyjazny dla oka.

Sala Wiktorii Wiedeńskiej – wizualizacja

Kawiarnia – wizualizacja nr 1

Kawiarnia – wizualizacja nr 2

Sala Wiktorii Wiedeńskiej – rzut

Kawiarnia – rzut