Wolnica Square – competition

Location: Kraków
Concept design: 2009
Area: 10000m2

In collaboration with: Dariusz Grobelny, Sebastian Machaj, Jakub Wagner
The design activities undertaken are intended to create order in the interior composition by subordinating it to the main elements of the space and emphasizing the existing compositional values. Newly introduced elements continue the structure of the interior in a clear way.
Flooring
– unification, creation of a uniform space in terms of frontage;
– reminiscence of the living room, creating a mosaic that would be associated with the main space – the Living Room. The pattern used is a reminiscence of floors that can be found in the living rooms of palaces and churches. The style of the floor establishes a dialogue with the former town hall building;
– a new dimension. Obtaining an additional third dimension, an optical illusion, which, when perceived in the appropriate perspective, allows us to see a new dimension and quality of this interior;
– local materials. To fit the square into the context of its surroundings, materials found in Krakow were used: granite, basalt, limestone. Part of the pavers used will be material from the demolition of the old surface.
The introduced greenery consists of three rows emphasizing the interior of the square and the importance of the Ethnographic Museum building as the main compositional object of the square. Small architecture emphasizes the main assumptions of the square’s composition. Longitudinal benches run parallel to the facade and the rows of trees. The fountain connected to the existing sculpture closes the traffic route of Mostowa Street. The rhomboid bench is a sculptural element of the square space. It is assumed that all forms of small architecture will be simple elements, not competing with historical forms, and at the same time giving the square a contemporary expression. The fountain was designed to be a uniform part of the surface in winter.
Lighting
– illumination of the Town Hall and Corpus Christi Church – highlights the two main dominants of this space;
– lamps in the floor of the square – create a subtle foreground for the illumination of the former town hall building, emphasize the layout of the floor and give the square a contemporary dimension through free composition;
– historical lamps along three facades of the square – emphasizing the interior layout and character of the Salon.
Communication
The main idea is to give priority to pedestrian transport. Due to this, vehicular traffic was limited on the extension of Corpus Christi Street. The designated communication route in this place serves residents and services located on the ground floors of the tenement houses. The access from the north is similar. The road lane in the mentioned places was marked with a minimal curb and architectural elements – benches, bollards.
The road lane on the southern side will be preserved along with the parking spaces introduced along it. The existing tracks have been recreated in this lane, which will enable the historic tram to park here.
plansza3.indd plansza 2.indd
plansza 2.indd
B